Hernád

A Hernád a Sajó mellékfolyója, amely a Tiszába ömlik.

A folyó teljes hossza 286 km, magyarországi szakasza 118 km. Szlovákiában az Alacsony-Tátrában Poprádtól D-re ered. A teljes vízgyűjtő területe 5436 km2. Nagyobb mellékfolyói: a Hnilec, a Svinka, az Olsava, Magyarországon a Garadna. Szlovákiában 147,5 km hosszúságban hajózható. Csodás tájakon haladhatunk, többek között Hrabusice-től Cingov-ig terjedő 12,3 km hosszú Hernád-áttörésen és szűk völgyekben Kassán keresztül a határig. 2 db keresztgát miatt M. Lodina felett 20 km-es állóvíz. A folyó vízgyűjtő területe nagy, de a csapadék eloszlása miatt  az átemelések, a helyenként szűk, kanyargós folyómeder, valamint a helyenkénti erős sodrás miatt a túra kezdőknek nem ajánlott.

A Hernád egyike Magyarország legszebb és legérdekesebb folyóinak. A meder kanyargós, melyben sok zátony és sziget található. Az évente változó, sok, egymás után következő szigetet szlalomozva hol jobbról, hol balról kell elkerülni, az erősebb sodrású ágban. Különösen magas vízállásnál vadvíz jellegű a folyó.
A Hernád csak kajakkal és kenuval járható, evezős csónakkal nem. A vizet négy keresztgát duzzasztja.
Ügyeljünk a belógó kompkötelekre. A folyó mentén a fkm / folyókilométer/ adatok nincsenek jelezve, de a hídlábakon meg vannak jelölve. A hidak, kompok, lezárások közelében a fürdés tilos. Ezeken a helyeken és az átemelések után elővigyázatosan kell haladni.

A mederbe sok sarkantyút, gátat, partvédő művet, valamint a szigetek mellékágainak lezárására párhuzamműveket építettek be. Gyakran beszakadt fákat találunk, a régi hidak maradványai akadályokat, veszélyeket okoznak. A folyó mentén nagyon szép kikötési és sátorozási lehetőség van.

Facebook kommentek